VECKANS GULDKORN - Sanduddens fyror sprider glädje på Ekgården
Fika, schack och samvaro blev det när årskurs fyra på Sanduddens skola gjorde ett besök på äldreboendet Ekgården.
2025-04-05
Text: Maria Forslund
I MälaröNytts nya artikelserie ”Veckans guldkorn” vill vi lyfta fram allt det positiva som händer på Mälaröarna. För livet på våra öar är inte bara politiska beslut, skolbyggen och trafikköer utan handlar om så mycket mer. Och det är ju där, i det där lilla som livet händer.
Först ut är årskurs fyra på Sanduddens skola som på eget initiativ bestämde sig för att baka och åka och fika med de äldre på Ekgården.
I Sanduddens skola deltar årskurs fyra just nu i en tävling som handlar om att utföra en god gärning. Den goda gärningen ingår som en del i skolans värdegrundsarbete, som i sin tur är en del av Glada Hudik-teaterns ”Barn föds inte med fördomar”.
Elevernas egna val föll på att baka för att ta med och fika, spela schack och umgås med de boende på Ekgården.
Det blev en minnesvärd fredagsförmiddag för både unga och äldre.
– Mötet mellan generationerna blev en varm och uppskattad stund, fylld av glädje och gemenskap, berättar läraren Jessica Forsström.
Jessica säger att det som skapade mest stolthet hos eleverna var att se hur glada de äldre blev av deras besök. Och de boende var positivt överraskade av hur fina och mjuka barnen var i sitt bemötande. Det som lämnade en extra varm känsla var när några av de boende frågade eleverna när de skulle komma tillbaka igen.
– Så till valborg är vi tillbaka igen. Då planerar eleverna att sjunga, spela piano och kanske till och med dansa, säger Jessica och avslutar med att säga att skolan och eleverna ser fram emot att fortsätta bygga broar mellan generationerna och skapa fler minnesvärda stunder tillsammans.
Barnen från Sanduddens skola på väg till Ekgården.
Har du ett guldkorn som du skulle vilja dela med dig av? Hör av dig till oss på MälaröNytt på redaktionen@malaronytt.com
FAKTA Barn föds inte med fördomar
Initiativet är en del av Glada Hudik-teaterns arbete för att minska fördomar och öka förståelsen för olikheter. Sedan 2021 bygger projektets material på dokumentärfilmen Catwalk (2020), som engagerar elever känslomässigt och skapar reflektion. Till filmen finns ett kostnadsfritt arbetsmaterial för pedagoger i årskurs 4–8, med diskussionsfrågor, skrivuppgifter och aktivitete.r
Filmen och materialet finns tillgängligt online efter anmälan, och skolor uppmuntras att arbeta med det gemensamt för största möjliga effekt. Syftet är att öka medvetenheten om funktionsvariationer, minska stigmatisering och stärka elevernas förståelse och acceptans av olikheter.
Källa: barnfodsintemedfordomar.se
Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde