Vad händer på Rebecka?

 

SiS-hemmet Rebecka ligger på Färingsö.

2025-07-12

Text: Helen Bjurberg

Flera medarbetare på ungdomshemmet Rebecka på Färingsö vittnar om allvarliga brister i både säkerheten och vården av de placerade flickorna. Michael Himmlegaard är en av de chefer som larmat och kräver förändring.

– Miljön för de intagna flickorna är en mardröm, säger han.

SiS-hemmet Rebecka på Färingsö, drivs av Statens institutionsstyrelse och tar emot unga kvinnor för tvångsplaceringar. Ungdomshemmet, som har plats för 21 icke skolpliktiga flickor i åldern cirka 16 till 21 med psykosocial problematik samt historia av kriminalitet och missbruk, har tidigare kritiserats flertalet gånger av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Flera uppmärksammade händelser har också genom åren lyfts i media, däribland när den 13-åriga Jasmine tog sitt eget liv, 2017, under tvångsvården på Rebeckahemmet.

Säkerhetsbrister uppdagas

Nu är ungdomshemmet återigen i blåsväder. En granskning som DN gjort under våren, visar att institutionen tampats med allvarliga problem, med misstanke om både övergrepp och brister i hanteringen av narkotikaklassade läkemedel.

Men på institutionen har också interna stridigheter uppdagats. Under en period om tre år ska elva chefer ha fått lämna Rebeckahemmet. Michael Himmlegaard är en av dem som öppet kritiserat verksamheten och efter det blivit arbetsbefriad. I sin anställning som administrativ chef började han hösten 2024 att upptäcka allvarliga säkerhetsbrister på ungdomshemmet. När han fick vetskap om att ett säkerhetslarm inte fungerade tog han det direkt vidare till ledningen.

– Det är något som potentiellt skulle kunna innebära en stor fara för både personal och de som bor här, ändå var det inget som togs på allvar, säger Michael Himmlegaard.

Michael Himmlegaard är administrativ chef på Rebeckahemmet men arbetsbefriad från sitt uppdrag. Foto: Alice Manet

Maktmissbruk bakom farlig miljö

Enligt honom är larmet bara en liten del av alla de brister i vård och säkerhet som uppdagats sedan dess. Han menar att han lyft en rad missförhållanden och fortsatt försöka få gehör ända upp till högsta ansvarige, men utan framgång.

Han skräder inte orden när han beskriver miljön på ungdomshemmet som ett skräckvälde och en mardröm för de intagna flickorna och riktar stark kritik till ledningen på institutionen och huvudkontoret som inte agerar på det som uppdagats.

Enligt Michael Himmlegaard beror problemen på en kultur av maktmissbruk som genomsyrar hela organisationen. Han menar att den vård som bedrivs är under all kritik och att det ständigt fattas beslut som sänker kvaliteten. Bland annat skärs det ner på aktiviteter och ungdomarnas rätt att få komma ut.

– Det jag bevittnat kan inte jämföras med något annat jag någonsin sett. Läget är ohållbart, säger han.

Erbjuden en miljon för att gå

Sedan en tid tillbaka är Michael Himmlegaard arbetsbefriad och står anklagad för misskötsel av sitt arbete. Han har erbjudits 16 månadslöner och nära en miljon kronor, för att lämna sin tjänst – ett erbjudande som han tackat nej till.

– Jag kan inte köpas och vägrar vara en del av detta, säger han.

David Söderman som är institutionschef på Rebeckahemmet, tillbakavisar kritiken i en telefonintervju med MälaröNytt. Enligt honom stämmer varken uppgifterna bristfällig vård eller att verksamheten försökt göra sig av med personal som varit kritiska.

– Vi har en hög personalomsättning, men det handlar om att det är ett mycket krävande arbete som inte passar alla. Det är en otroligt tuff målgrupp vi arbetar med, där många är traumatiserade och har missbruksproblematik, säger han och förklarar att man vid flera tillfällen varit tvungen att avslutat provanställningar för personal, därför att de inte fungerat som man tänkt sig.

Anställd och uppsagd direkt

Men flera medarbetare som MälaröNytt pratat med menar att Michaels bild är den som stämmer.. Justina Norwarth blev anställd som sommarvikarie på Rebeckahemmet inför sommaren 2025 men hann bara arbeta några få arbetspass under våren innan hon blev kallad till möte med ledningen och informerad om att hon inte längre behövdes. Hon hade då redan hunnit larmat om en rad allvarliga händelser under de arbetspass hon arbetat, vilket hon är övertygad ligger till grund för uppsägningen.

– Jag blev till exempel lämnad ensam på avdelningen av övrig personal, vid flera tillfällen, vilket ledde till situationer som blev både hotfulla och farliga, berättar hon.

Justina har anmält Statens institutionsstyrelse för avtalsbrott, när de utan skälig orsak avslutade hennes tjänst och nyligen avslutades förhandlingen med att Rebeckahemmet får betala hennes sommarlön plus ob-tillägg.

– Det har varit en lång process men viktig för mig att driva eftersom de inte har rätt att göra som de gjort.

IVO kritiska

Även flera personer från Rebeckas ordinarie personal har hör av sig till MälaröNytt och berättat om det bristande ledarskapet och miljön som varit både farlig och otrygg för såväl personal som boende. Flera av dem har fått lämna sina tjänster, på enligt dem själva, felaktiga grunder.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har haft en tillsyn av verksamheten på Rebeckahemmet under våren. I resultatet som blev klart sista juni riktar de kritik mot att Statens institutionsstyrelse inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra kvaliteten på verksamheten, vilket de grundar bland annat på att det varit en hög omsättning av chefer på Rebeckahemmet. IVO bedömer också att personalens arbetsmiljö påverkat ungdomarnas vårdmiljö negativt.

De riktar även kritik mot Rebeckahemmet för brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Bedömningen grundar sig i att två av sex allvarliga händelser som rört våld och fysiska ingripanden inte utretts. Journalanteckningar om suicidförsök har heller inte hanterats enligt rutinerna.

I ett skriftligt svar till MälaröNytt svarar Ola Karlsson Rühmkorff, kommunikatör på Statens institutionsstyrelse på kritiken i IVO:s rapport med följande kommentar:

”IVO lämnar rekommendationer om bland annat ledarskapsutveckling. Vi kommer att ta med oss rekommendationerna i vårt fortsatta arbete för att stärka tryggheten och vårdkvaliteten på Rebecka”.

Oklar framtid

Michael Himmlegaards ärende har tagits upp i Personalansvarsnämnden, men där har man inte kunnat fatta något beslut i ärendet, vilket är ovanligt. Himmlegaards tolkning är att anklagelserna mot honom, som byggts på institutionschefens tjänsteanteckningar, inte håller. Han får stöd av sitt fackförbund, Akademikerförbundet, som menar att bevisföringen har lös juridisk bäring.

Tills vidare är Michaels Himmlegaards framtid oklar. Rebeckahemmets ledning har förlängt hans arbetsbefrielse till den 15 september.

– Det gör de utan lagligt stöd och kan inte betraktas som annat än en repressiv åtgärd mot mig som visselblåsare, avslutar Michael Himmlegaard.


Imorgon publicerar MälaröNytt en intervju där institutionschefen på Rebecka svarar på kritiken.

Miljön på ungdomshemmet kritiseras av flera. Här är smutsigt, stökigt och inte säkert. “I ett rum hos en suicidal flicka hänger en lampsladd från taket”, berättar en anställd.

Tvättstugan på en av avdelningarna på Rebecka. Foto: privat

Odiskad disk i ett av köken. Foto: privat

Hanteringen av läkemedel är en av de saker som DN rapporterade om. Foto: privat


Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde

 
Nästa
Nästa

Ändrade planer: Vägarbete tar sommarlov