Lokaltidning startar marknadsföringsbyrå - hur påverkas journalistiken?

 

Mälarö Media AB driver tidningen Mälaröarnas Nyheter. Nu startar de också marknadsföringsbyrån Mälarö Media, en kombination som riskerar att hota den opartiska journalistiken, menar Journalistförbundets expert.

2025-05-06

Text: Helen Bjurberg, Maria Forslund

Mälaröarnas Nyheter har i nära tre decennier varit en av få lokala nyhetskällor för de boende på Mälaröarna. Nu har tidningens ägare även startat marknadsföringsbyrå. Men när MälaröNytt söker svar på hur de ser på balansen mellan journalistik och kommersiella intressen, vill de inte ställa upp på intervju.

Mälaröarnas nyheter startades 1949 av Svenska Dagbladet men köptes 1995 upp av det lokala mediebolaget Mälarö Media, som ägs till hundra procent av Färingsöbon Laila Westerlund. Nu lanserar samma bolag en ny satsning: en marknadsföringsbyrå som erbjuder innehållsproduktion och kommunikationstjänster till lokala företag - men också annonsering i den egna tidningen.

En ny affärsmodell – och nya frågor

Att medier diversifierar sina intäkter är ingen nyhet. På många håll i landet experimenterar tidningar och mediehus med nya affärsmodeller för att överleva. Men när redaktionellt innehåll och marknadsföring samsas under samma tak – och av samma personer – väcks frågor om gränsdragningen mellan oberoende journalistik och kommersiellt innehåll.

– Det behöver vara vattentäta skott mellan den som jobbar med marknadsföring och den som jobbar med journalistik. Risken är annars att journalisten låter sig styras av vad som är bra ur marknadsföringsperspektiv snarare än ett journalistiskt perspektiv, säger Tove Carlén, jurist i medierätt och yttrandefrihet på Journalistförbundet.

Inga svar från tidningen

När MälaröNytt kontaktar Laila Westerlund för att få svar på hur man arbetar med att säkerställa journalistisk integritet i samband med den nya byrån, väljer hon att avstå att svara på frågorna..

Hon skriver istället i ett mejlsvar att företaget kommer skriva om lanseringen i sina egna kanaler. Huruvida det blir marknadsföring eller en förklaring på hur man tänkt hantera den journalistiska opartiskheten återstår att se.

Trovärdigheten riskerar att urholkas

I Journalistförbundets yrkesetiska regler står bland annat att en journalist inte får ta uppdrag från annan än den redaktionella ledningen eller ingå avtal som kan misstäktliggöra ställningen som fri och självständig journalist. Läsarnas tilltro till medierna och deras journalister bygger på att dessa regler följs.

– Den som bryter mot dem riskerar att bli anmäld till den yrkesetiska nämnden, förklarar Tove Carlén.

Frågan om hur lokalmedier ska överleva är komplex. Men för att inte trovärdigheten för journalistiken ska urholkas är det av stor vikt med transparens, menar Tove Carlén..

– Tidningarna behöver vara tydliga mot sina läsare. Det man som läsare också kan göra är att försöka uppmärksamma hur redaktionerna arbetar och att alltid ha ett kritiskt öga till det som skrivs, avslutar hon.


Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde

 
Föregående
Föregående

Byggstart för 46 nya bostäder vid Träkvista torg

Nästa
Nästa

Kommunalt VA klubbat i Stavsborg – trots protester och politisk splittring