Lilla kommunskolan, del 1: Budget och klurigt politiksnack

 

Under årets nästsista kommunfullmäktigemöte beslutas om budgeten för nästa år. Foto: Pexels

2024-11-18

Text: Maria Forslund

Tycker du att kommunpolitik verkar både krånglig och svår? Vet du vilka som är kommunens regering och riksdag? Vad betyder egentligen interpellation och får vem som helst delta på ett kommunfullmäktige?

I vår nya artikelserie ”Lilla kommunskolan” vill vi förenkla, förtydliga och förklara kommunalpolitik på ett sätt som alla kan förstå.

Idag beslutar kommunfullmäktige om budget för nästa år. Det sker under årets näst sista kommunfullmäktigemöte i Mälarökyrkan. Till det är allmänheten inbjuden. Precis som till vilka kommunfullmäktigemöten som helst. Alla vet inte det. Alla vet inte ens vad kommunfullmäktige är. Och många är de som tycker att kommunpolitik verkar både krånglig och svår. Det vill MälaröNytt ändra på. I vår nya artikelserie ”Lilla kommunskolan” vill vi förenkla, förtydliga och förklara det som sker i kommunpolitiken på ett sätt som gör den mer lättillgänglig. För det politikerna beslutar om påverkar vår vardag, i både stort och litet och i allra högsta grad.

Kommunens riksdag och regering

Kommunfullmäktige är den högst beslutande församlingen i kommunen och kan liknas vid kommunens ”riksdag”. Här tar folkvalda politiker alla beslut som exempelvis handlar om mål och riktlinjer för kommunen, skatter, utbyggnadsplaner och stora investeringar. Samt om budget.

Det sistnämnda kommer att diskuteras under dagens kommunfullmäktigemöte i Mälarökyrkan. Budget handlar i korta drag om hur fördelningen av pengar kommer att se ut framöver. Just det ordet kanske de allra flesta vet vad det betyder, men många vittnar om politiska begrepp och termer som är svårare att förstå och som gör att man kanske tappar intresset eller uppmärksamheten inför det som sker i kommunpolitiken. Genom artikelserien ”Lilla kommunskolan” vill vi försöka förenkla.

Lär dig fatta politikspråket

I den allra första delen skickar vi med en politisk ordlista som vi fortsättningsvis kommer att länka till när vi skriver om kommunpolitiken. Vi har redan börjat bevaka alla kommunfullmäktigemöten och kommer att vara på plats rent fysiskt under dagens budgetdebatt. För den som inte har möjlighet att vara det kan alla kommunfullmäktigemöten följas även via Youtube. Mötena spelas även in och går att se i efterhand.

Här hittar du länk till måndagens möte

Politisk ordlista

Har du svårt att först alla politiska begrepp? Kolla in MälaröNytts politiska ordlista. Foto: Pexels

Det kan vara svårt att hålla isär alla politiska begrepp. Här förklarar vi olika politiska termer som kan förekomma i handlingar och under politiska möten för att du lättare ska förstå dem.

A

Allmän handling En handling som har kommit in till en myndighet eller upprättats vid en myndighet och förvaras där. Så länge en handling inte är sekretessbelagd eller arbetsmaterial har alla rätt att ta del av den.

Arvode Ekonomisk ersättning för förtroendevalda för politiskt arbete.

Avslå (avslag) Säga nej till det som föreslås i ett ärende.

Avstå – Välja att inte rösta. Gäller ärendet myndighetsutövning får man inte avstå.

Acklamation Beslut som fattas genom muntligt bifall. Ledamöterna får ropa ja eller nej och ordföranden bedömer vilka som är flest

Ajournera – Tillfälligt avbryta eller skjuta upp mötet till en senare tidpunkt

Avsägelse – Politiker som lämnar sitt politiska uppdrag i förtid

B

Bereda Sammanfattande begrepp för att förbereda, utreda och arbeta med ett ärende innan det går till beslut.

Beslutsordning Den ordning i vilken de olika förslagen till beslut presenteras vid en omröstning.

Bifalla (bifall) Godkänna eller bevilja.

Bordlägga (bordläggning) Skjuta upp beslut i ett ärende till ett senare sammanträde. Under tiden får ärendet inte beredas ytterligare.

Budget – Plan för hur de pengar man har ska användas under en viss tid

D

Delegera (delegering) Överlåta rätten att fatta beslut till någon annan.

Diarium Förteckning över allmänna handlingar hos en myndighet.

Dagordning Förteckning över ärenden som ska behandlas vid ett sammanträde. Kan även kallas föredragningslista eller ärendelista

E

Ersättare Person som ersätter en ordinarie ledamot när hen är frånvarande. 

Expedieras Handling eller beslut som skickas iväg till någon

F

Fråga Fråga som en ledamot i regionfullmäktige ställer till ordförande i en nämnd eller styrelse för att inhämta sakupplysning. Bara den som svarar får delta i debatten om frågan.

Föredragande Den som presenterar ett ärende för en nämnd. Oftast ansvarig tjänsteperson för nämnden.

Föredragningslista Förteckning över de ärenden som ska behandlas vid ett sammanträde. Kan även kallas dagordning eller ärendelista.

Förtroendevald En person som har valts till ett politiskt uppdrag, i till exempel fullmäktige eller nämnd, antingen av väljarna i direkta val eller av en politisk församling.

Förvaltning Vid en förvaltning arbetar tjänstemän med att bland annat ta fram underlag till kommunfullmäktige och nämnder samt verkställa de politiska besluten. Förvaltningen är opolitisk och arbetar oberoende av politisk majoritet.

H

Handling Handlingar för politiska beslut är en sammanställning över de dokument som behövs vid ett politiskt möte. Termen handling kan även betyda dokument i pappersform eller digital form. En handling kan bestå av text, bild eller ljud.

Handläggare Tjänsteman som bereder och presenterar ett ärende och formulerar förslag till beslut.

Hemställa (hemställan) Ålderdomligt uttryck för att formellt begära något. 

I

Inkommen En handling är inkommen – och därmed allmän – när den kommit till en myndighet eller till en politiker eller anställd vid myndigheten.

Interpellation Fråga från ledamot i kommunfullmäktige till ordförande i en nämnd eller styrelse för muntligt och skriftligt svar. Alla ledamöter får delta i debatten om en interpellation. En interpellation skickas in före sammanträdet.

J

Justera (justering) Skriva under/signera ett protokoll för att intyga att sammanträdet och besluten är korrekt återgivna. Protokollet justeras av ordförande och ytterligare en ledamot som väljs vid varje sammanträde.

Jäv (jävig) Det kan uppstå jäv om ett ärende kan väntas innebära nytta eller skada för en tjänsteman eller ledamot, för egen del eller för någon närstående. Den som är jävig får inte delta i handläggningen av ett ärende.

K

Kommunstyrelse Utses av kommunfullmäktige och är kommunens ”regering”. Överblickar, leder och samordnar kommunens verksamhet. Beslutar om kommunens finanser och den ekonomiska planeringen.

Kommunfullmäktige Kommunens högsta beslutande politiska församling eller ”riksdag”. Sammansättningen bestäms av det antal röster partierna fått av väljarna.

Kommunalråd Politiskt vald ledare för den kommunala politiska verksamheten. Arbetar vanligtvis halv-eller heltid med sitt uppdrag

Kallelse information om tid och plats för ett möte.

Kommunala bolag Vissa kommunala verksamheter drivs i form av kommunala bolag. Exempelvis Ekerö Bostäder AB

Kungörelse Offentligt meddelande eller tillkännagivande

L

Ledamot Vald ordinarie representant i till exempel kommunfullmäktige eller nämnd.

M

Majoritet Politiskt parti eller politiska partier som tillsammans utgör mer än 50 procent av ledamöterna (eller 50 procent plus ordförandens utslagsröst) i fullmäktige eller i en nämnd.

Mandat Uppdrag av att vara representant, tex inneha en plats i kommunfullmäktige

Mandatperiod De fyra åren mellan kommunalvalen

Motion Skriftligt förslag från en eller flera ledamöter i kommunfullmäktige 

Mötesuppehåll (samma som ajournering) Tillfälligt avbryta ett sammanträde eller skjuta upp det till en senare tidpunkt.

Myndighetsutövning Kommunen bestämmer om en del saker som rör invånare i kommunen, till exempel genom tillstånd som rör miljön och betyg i skolan. Allt reglereras i särskilda lagar och föreskrifter

N

Nominera (nominering) Föreslå namn på person som ska väljas till förtroendeuppdrag.

Nämnd En nämnd består av ledamöter som är utsedda av kommunfullmäktige. Nämnderna beslutar om verksamheten inom sina respektive ansvarsområden och ansvarar för att fullmäktiges beslut genomförs. En nämnd kan även kallas styrelse eller kommitté. 

O

Offentlighetsprincipen Principen att alla medborgare har rätt att ta del av allmänna handlingar i enlighet med tryckfrihetsförordningen. Syftet är att ge insyn och möjlighet för allmänheten att kontrollera hur politiker och tjänstepersoner sköter kommunen. På så sätt finns också möjligheten att påverka verksamheten

Omröstning Röstning om vilket förslag som nämnd, styrelse eller kommunfullmäktige ska besluta om.

Opposition Politiskt parti eller politiska partier som inte är i majoritet.

P

Presidium Ordförande och en eller flera vice ordförande i fullmäktige eller en nämnd.

Partigrupp Vare partis ledamöter och ersättare i fullmäktige samt i styrelser och nämnder.

Proposition Formellt förslag till beslut vid omröstning. Proposition är ett annat ord för förslag.

Protokoll Skriftlig redogörelse för vad som sker under ett sammanträde. Av protokollet ska framgå vilka beslut, förslag, omröstningar och reservationer som behandlas och vilka som deltog i besluten.

Promemoria (pm) Kortfattad redogörelse eller kortfattat direktiv

Protokollsanteckning En ledamot kan exempelvis få antecknat till protokollet att denne inte deltar i ett beslut eller att man vill förklara sin ståndpunkt

R

Remiss Ett ärende skickas på remiss för att nämnder eller andra berörda ska få lämna sina synpunkter innan ärendet tas upp för beslut.

Reservation En ledamot eller tjänstgörande ersättare kan reservera sig mot ett beslut, muntligt eller skriftlig som ett sätt att markera att ledamoten ogillar beslutet. Den/de som reserveras sig har inget ansvar för beslutet.

S

Sekretess Förbud att lämna ut en allmän handling eller på annat sätt avslöja hemliga uppgifter.

Skrivelse Brev till exempelvis annan myndighet med redovisning av åtgärder eller uppfattning.

Styrelse Se nämnd

Suppleant Ålderdomligt namn för person som är ersättare i ett bolag. En suppleant kallas även för ersättare.

Särskilt yttrande Se protokollsanteckning 

T

Tilläggsyrkande Tillägg till beslutsförslag.

Tjänsteutlåtande Dokument med bakgrundsinformation och förslag till beslut, skrivet av tjänsteperson.

Tjänsteman En person som är anställd på förvaltningen för att till exempel ta fram underlag till kommunfullmäktige eller nämnderna och verkställa de politiska besluten.

U

Upprättad handling En handling är upprättad – och därmed allmän – när den har skickats från en myndighet, justerats eller på annat sätt färdigställts hos myndigheten.

Utskott En mindre grupp förtroendevalda som bereder ärenden inför beslut i nämnden

V

Valberedning Valda ledamöter som förbereder förslag på personer till styrelse och nämnder.

Votera (votering) Rösta om något.

Y

Yrkande Formellt förslag till beslut. Att begära eller föreslå att den politiska nämnden ska besluta på ett visst sätt.

Yttrande Skrivelse med synpunkter i ett ärende, till exempel yttrande över en statlig utredning.

Å

Återremiss Beslut att sända tillbaka ett ärende till tidigare instans för komplettering eller fortsatt beredning.

Ä

Ärende Sakfråga som kommunfullmäktige eller en nämnd ska behandla.

Ärendelista Förteckning över ärenden som ska behandlas vid ett sammanträde. Kan även kallas föredragningslista eller dagordning

 
Föregående
Föregående

Möte med kommunens framtid i fokus

Nästa
Nästa

Brottsplats Mälaröarna: Unga i trafiken